26.12.2012

śledź atlantycki w jajku i mące smażony...

Składniki:


3 sztuki śledź atlantycki filety, 2 łyżeczki pieprz czarny grubomielony, 1/2 łyżeczki sól morska, 2 sztuki jajka, - ile potrzeba mąka pszenna, - ile potrzeba olej do smażenia

śledź atlantycki ma więcej mięsa od śledzia bałtyckiego - najbardziej znany jako matias w zalewach solnych, kwaśnych

3 duże filety świeżego śledzia opłukać, obsuszyć ręcznikiem papierowym i posypać ciut pieprzem, reszta pieprzu do jajek

jajka roztrzepać z solą i pieprzem

filety zamoczyć w jajku - w mące i znowu w jajku i w mące

smażyć na gorącym oleju na złocisto z obu stron

smaczne śledzie do pieczywa na kolację i na ciepło i na zimno lub na obiad z ziemniakami, frytkami......POLECAM......SMACZNEGO!!!
AKCJA: Śledziowe szaleństwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!