Składniki:
25 dag mąka tortowa,
1,5 łyżeczki drożdże suche,
2 łyżki mleko letnie,
1 sztuka żółtko,
1 łyżka olej,
1 łyżeczka cukier,
1 łyżeczka sól,
1 łyżka oregano,
1 sztuka białko do smarowania,
- ile potrzeba parówki cienkie
mąka, drożdże, mleko letnie, żółtko, olej, cukier, sól, oregano wszystko dobrze wyrobić
rozwałkować cienki placek posmarować roztrzepanym białkiem i podzielić go na 2-3 cm paski
ile pasków wyjdzie - tyle użyć parówek i każdą parówkę owijać paskiem
jeśli więcej ciasta na parówce to rozwałkuj grubszy placek
posmarować każdy paluch naokoło białkiem
ułożyć na papierze do pieczenia i włożyć do nagrzanego prodiża - innego piecyka 200C i piec około 20-25 minut
smaczne, chrupiące paluchy a z barszczykiem czerwonym do picia to pychota.....
SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
Pyszne!
Prześlij komentarz