Składniki:
CIASTO KRUSZONE:
2 sztuki jajka,
3/4 szklanki cukier,
- szczypta sól,
3/4 kostki masło zimne,
30 dag mąka tortowa,
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
1 torebka cukier waniliowy
NADZIENIE 1:
8 sztuk jabłka reneta,
2 łyżki cukier,
1 laska cynamon Royal Brand,
1/2 sztuki cytryna sok
NADZIENIE 2:
2 sztuki jabłka reneta,
1 torebka galaretka malinowa,
1 tabliczka czekolada zmiksowana,
- ile potrzeba wiórki kokosowe,
- ile potrzeba cytryna sok
renetę obrać ze skóry i pokroić w większe kawałki - do garnka włożyć jabłka, cukier, cynamon: 3/4 laski starte reszta roztarta w palcach, sok z cytryny
dusić mieszając do odparowania soku mieszając delikatnie - zostawić do wystudzenia
galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku i zostawić do lekkiego stężenia
ciasto z podanych składników utrzeć w robocie na kruszonkę - odstawić do lodówki na 1 godzinę
tortownica 24cm wysmarowana masłem i tarta bułką
3/4 ciasta wsypać do blaszki
na kruszone rozłożyć kawałki jabłek tak, aby nie dotykały jabłka blaszki rantu
na jabłka wysypać resztę kruszonego ciasta i piec w nagrzanym prodiżu około 40 minut - inne piecyki nagrzane 200C i 40 minut
ciasto odstawić do schłodzenia
tabliczkę czekolady orzechowej zmiksowałam w misie blendera i uformowałam kulki 1cm
obrane renety pokroić w cienkie ósemki i skropić je sokiem z cytryny (aby nie ściemniały) - rozłożyć plasterki jabłek wg uznania na zimnym cieście - poukładać kulki czekoladowe - na wierzch położyć tężejącą galaretkę - kulki czekoladowe posypać wiórkami kokosowymi
schować do lodówki na 2 godziny - ciasto nożem odciąć od rantu blaszki i wyjąć na talerz
pyszne kruszone ciasto z jabłkami cynamonowymi w jabłkach z galaretką - lekko słodkie, kwaskowate......POLECAM......
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz