Składniki:
3 sztuki jajka,
100 ml olej,
1 szklanka mleko,
15 dag cukier,
2 szklanki mąka tortowa,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
1 łyżka imbir mielony,
1 łyżka cynamon,
1 łyżka kardamon mielony,
2 łyżki czubate kawy drobno mielonej,
LUKIER-GLAZURA DŻEMOWA - w opisie
jajka-olej-mleko-cukier mikserem dobrze rozmieszać ze 3 minuty na dużych obrotach
wsypać przesianą mąkę-proszek do pieczenia-cynamon-imbir-kardamon - kawę drobno mieloną i mikserem połączyć mieszając ze 3 minuty na dużych obrotach
keksówka 25x11cm wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką
przełożyć do keksówki ciasto i piec w nagrzanym prodiżu około 45-50 minut - po 25 minutach odłączyć dolną grzałkę,aby spód się nie przypiekł
inne piecyki nagrzane do 200C i z 45-50 minut
LUKIER-GLAZURA DŻEMOWA: 3/4 szklanki dżemu - 1/4 szklanki gorącej wody - łyżkę cukru - łyżkę soku cytrynowego = dżem mieszamy w garnuszku z wodą miksujemy - stawiamy garnuszek na małym ogniu, wsypujemy cukier i mieszamy aż masa zgęstnieje i stanie się szklista = ciasto smarujemy pędzelkiem lub łyżeczką i odstawiamy do zastygnięcia
przepysznie kawowo - korzenne wilgotne ciasto z nutą lukru dżemowego......POLECAM......
SMACZNEGO!!!!
4 komentarze:
Wygląda pysznie..zapraszam do akcji kawowej..
Z kawą inką nigdy nie robiłam ciasta, ale uwielbiam ją więc zasmakowałoby mi:)
polecam...jest pysznie..
Dobry pomysł, oryginalny ;)
Prześlij komentarz