26.12.2012

kawa w korzennym ciachu...

Składniki:


3 sztuki jajka, 100 ml olej, 1 szklanka mleko, 15 dag cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżka imbir mielony, 1 łyżka cynamon, 1 łyżka kardamon mielony, 2 łyżki czubate kawy drobno mielonej, LUKIER-GLAZURA DŻEMOWA - w opisie

jajka-olej-mleko-cukier mikserem dobrze rozmieszać ze 3 minuty na dużych obrotach


wsypać przesianą mąkę-proszek do pieczenia-cynamon-imbir-kardamon - kawę drobno mieloną i mikserem połączyć mieszając ze 3 minuty na dużych obrotach

keksówka 25x11cm wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką

przełożyć do keksówki ciasto i piec w nagrzanym prodiżu około 45-50 minut - po 25 minutach odłączyć dolną grzałkę,aby spód się nie przypiekł

inne piecyki nagrzane do 200C i z 45-50 minut

LUKIER-GLAZURA DŻEMOWA: 3/4 szklanki dżemu - 1/4 szklanki gorącej wody - łyżkę cukru - łyżkę soku cytrynowego = dżem mieszamy w garnuszku z wodą miksujemy - stawiamy garnuszek na małym ogniu, wsypujemy cukier i mieszamy aż masa zgęstnieje i stanie się szklista = ciasto smarujemy pędzelkiem lub łyżeczką i odstawiamy do zastygnięcia

przepysznie kawowo - korzenne wilgotne ciasto z nutą lukru dżemowego......POLECAM......
SMACZNEGO!!!!

4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie..zapraszam do akcji kawowej..

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kawą inką nigdy nie robiłam ciasta, ale uwielbiam ją więc zasmakowałoby mi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry pomysł, oryginalny ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!