Składniki:
60 dag mielone wołowo-wieprzowe,
1 sztuka jajka,
1 sztuka cebula posiekana drobno,
2 łyżki papryka konserwowa posiekana
20 dag pieczarki posiekane drobno,
3/4 szklanki tarta bułka,
- ile potrzeba woda gazowana,
1 łyżeczka pieprz czarny mielony,
1,5 łyżeczki jarzynka,
1/4 kostki smalec,
1 mała główka kapusta czerwona,
1 sztuka jabłko,
- do smaku cukier sól pieprz,
1 łyżka ocet winny,
1/4 szklanki woda,
1/2 kg ziemniaki ugotowane,
1 łyżka koperek mrożony/świeży
mielone dobrze wyrobić z jajkiem,cebulą,pieczarkami,pieprzem,jarzynką,papryką konserwową posiekaną,tartą bułką,wodą gazowaną i formować duże owalne kotlety
smażyć na smalcu na rumiano z każdej strony
ugotować ziemniaki w osolonej wodzie
kapustę czerwoną pokroić i na smalcu podsmażać z 10 minut mieszając z cukrem,solą,pieprzem,octem winnym,jabłkami pokrojonymi - dolać 1/4 szklanki wody i nakryć pokrywką - dusić do miękkości kapusty z 20 minut
podać mielone z kapustą i tłuczonymi ziemniakami z koperkiem świeżym lub mrożonym....SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz