Składniki:
jajka 5 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia i soda oczyszczona po 1 łyżeczce,
mąka tortowa 3 szklanki,
kakao 4 łyżki,
mleko 3/4 szklanki,
palma miękka 1/2 kostki
jabłka 1 kg + cukier 1/2 szklanki + cynamon 1 łyżeczka + 1 łyżka sok z cytryny + kisiel pomarańczowy 1 opakowanie
galaretka truskawkowa 2 opakowania + woda gorąca 900 ml
Składniki temperatura pokojowa= wszystkie składniki od razu mikserem ucieramy= do miski dać jajka, cukier, mąkę tortową, kakao, proszek do pieczenia i sodę, miękką palmę, wlać mleko i mikserem utrzeć na gładkie i dość gęste ciasto.
Jabłka obrane ze skórki pokroić na małe kawałeczki do garnka, dodać cukier, cynamon, sok z cytryny i mieszając dusić z 4 minuty, gdy wystygną wsypać kisiel i wymieszać, w trakcie pieczenia stężeje i będzie fajna masa jabłkowa.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na wierzchu dać jabłka i piec w nagrzanym piekarniku na 200C grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić.
Na zimne ciasto dać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 900 ml gorącej wody, ciasto w chłodnym miejscu lub lodówce zostawić na do zastygnięcia galaretki - ciasto jest jak biszkoptowe, lekkie, wilgotne, z dodatkiem jabłek kisielowych, galaretki smakuje wyśmienicie..........SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
Przeczytanie Twojego posta było przyjemnością. Dziękujemy za podzielenie się swoją wiedzą! Sprawdź, jakie nagrody zdobyła gra Aviator, czytając nasze artykuły.
Prześlij komentarz