Składniki:
mielona łopatka wieprzowa 75 dag,
mielona szynka 50 dag
jajka 3 sztuki "M",
kasza manna 5 łyżek,
tarta bułka 1,5 szklanki + do posypania talerza 4 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
przyprawa w płynie 2 łyżeczki,
sól 1 łyżka płaska,
cebula 1 sztuka większa,
woda zimna 3/4 szklanki,
jajka gotowane na twardo 4 sztuki "M",
olej rzepakowy 8 łyżek
Świeże mięso mielone z szynki i łopatki wieprzowej w misce dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę z posiekaną drobno cebulą, pieprzem ziołowym i mielonym czarnym, papryką słodką i ostrą, kaszą manną, tartą bułką, przyprawą w płynie, jajkami, wodą zimną, masa mięsna powinna być zwarta, ale nie twarda czy za rzadka, jeśli trzeba to dolać ciut wody lub tartej bułki dosypać i wyrobić ręką.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek.
Duży talerz płaski posypać tartą bułką i z mielonego mięsa zrobić placek z 2 cm grubości, na środku ułożyć całe jajka.
Brzegi mięsa założyć na jajka i zwilżonymi dłońmi uformować mały bochenek i obtoczyć resztą tartej bułki z talerza.
W brytfance rozgrzać olej, dać mięso i z każdej strony obsmażyć na rumiano na średnim ogniu, delikatnie obracać na strony przy pomocy dwóch widelców.
Nakryć brytfankę pokrywką i dusić z 30 minut na mniejszym ogniu, w połowie czasu obrócić na drugą stronę, pieczeń wystudzić w brytfance pod przykryciem, nie będzie sucha na zimno i podawać jak i z czym się lubi - doskonała w smaku, konsystencji pieczeń z mięsa mielonego nadziana gotowanymi jajkami, jest idealna na zimno do pieczywa ale też i na ciepło np. z sosem koperkowym do ziemniaków, ale też i na Wielkanoc sprawdzi się na zimno z sosem chrzanowym z rzeżuchą.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz