13.02.2024

smaczna pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem...

Składniki:
mielona łopatka wieprzowa 75 dag, mielona szynka 50 dag jajka 3 sztuki "M", kasza manna 5 łyżek, tarta bułka 1,5 szklanki + do posypania talerza 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, sól 1 łyżka płaska, cebula 1 sztuka większa, woda zimna 3/4 szklanki, jajka gotowane na twardo 4 sztuki "M", olej rzepakowy 8 łyżek


Świeże mięso mielone z szynki i łopatki wieprzowej w misce dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę z posiekaną drobno cebulą, pieprzem ziołowym i mielonym czarnym, papryką słodką i ostrą, kaszą manną, tartą bułką, przyprawą w płynie, jajkami, wodą zimną, masa mięsna powinna być zwarta, ale nie twarda czy za rzadka, jeśli trzeba to dolać ciut wody lub tartej bułki dosypać i wyrobić ręką.

Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek.

Duży talerz płaski posypać tartą bułką i z mielonego mięsa zrobić placek z 2 cm grubości, na środku ułożyć całe jajka.

Brzegi mięsa założyć na jajka i zwilżonymi dłońmi uformować mały bochenek i obtoczyć resztą tartej bułki z talerza.

W brytfance rozgrzać olej, dać mięso i z każdej strony obsmażyć na rumiano na średnim ogniu, delikatnie obracać na strony przy pomocy dwóch widelców.

Nakryć brytfankę pokrywką i dusić z 30 minut na mniejszym ogniu, w połowie czasu obrócić na drugą stronę, pieczeń wystudzić w brytfance pod przykryciem, nie będzie sucha na zimno i podawać jak i z czym się lubi - doskonała w smaku, konsystencji pieczeń z mięsa mielonego nadziana gotowanymi jajkami, jest idealna na zimno do pieczywa ale też i na ciepło np. z sosem koperkowym do ziemniaków, ale też i na Wielkanoc sprawdzi się na zimno z sosem chrzanowym z rzeżuchą.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!