Składniki:
jajka 8 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
sok z cytryny 1 łyżka,
jogurt naturakny gęsty 1 kg wiaderko,
kasza manna 5 łyżek,
budyń śmietankowy 1 opakowanie bez cukru,
rodzynki 100 gram
cukier puder 1 szklanka + sok z cytryny 1 łyżeczka + barwnik żółty spożywczy 4 krople + gorąca woda 3-4 łyżki + posypka kolorowa-ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa= do miski dać żółtka, cukier, sok z cytryny i mikserem utrzeć do białości na kogel-mogel.
Do masy jajecznej dać jogurt, wsypać budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.
Rodzynki zalać wrzątkiem na 3 minuty, wylać na sitko aby woda odciekła.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy jogurtowej, wsypać rodzynki i mikserem na małych obrotach połączyć składniki.
2 tortownice 20 cm (1 mąż do pracy zabiera) lub 1 duża 26 cm z papierem do pieczenia, masę jogurtową wylać do foremek, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka, serniki w foremkach wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i zostawić na następny dzień.
Cukier puder, barwnik żółty, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą na nie za gęsty lukier, foremki nakryć talerzami i obrócić i zdjąć z serników foremki i polać lukrem, posypać kolorową posypką wokół rantu, zostawić w chłodnym miejscu - sernik z jogurtu z rodzynkami i bez spodu jest aksamitny, delikatny, jest mniej kaloryczny (tak mi się wydaje...), smakuje wyśmienicie.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz