5.02.2024

serniki pieczony bez spodu z jogurtu z rodzynkami...

Składniki:
jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, jogurt naturakny gęsty 1 kg wiaderko, kasza manna 5 łyżek, budyń śmietankowy 1 opakowanie bez cukru, rodzynki 100 gram

cukier puder 1 szklanka + sok z cytryny 1 łyżeczka + barwnik żółty spożywczy 4 krople + gorąca woda 3-4 łyżki + posypka kolorowa-ile potrzeba


Składniki temperatura pokojowa= do miski dać żółtka, cukier, sok z cytryny i mikserem utrzeć do białości na kogel-mogel.

Do masy jajecznej dać jogurt, wsypać budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.

Rodzynki zalać wrzątkiem na 3 minuty, wylać na sitko aby woda odciekła.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy jogurtowej, wsypać rodzynki i mikserem na małych obrotach połączyć składniki.

2 tortownice 20 cm (1 mąż do pracy zabiera) lub 1 duża 26 cm z papierem do pieczenia, masę jogurtową wylać do foremek, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka, serniki w foremkach wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i zostawić na następny dzień.

Cukier puder, barwnik żółty, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą na nie za gęsty lukier, foremki nakryć talerzami i obrócić i zdjąć z serników foremki i polać lukrem, posypać kolorową posypką wokół rantu, zostawić w chłodnym miejscu - sernik z jogurtu z rodzynkami i bez spodu jest aksamitny, delikatny, jest mniej kaloryczny (tak mi się wydaje...), smakuje wyśmienicie.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!