Składniki:
olej rzepakowy 7 łyżek,
wołowina mielona 70 dag,
przyprawa do wołowiny 1/2 opakowania,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
przyprawa w płynie 2 łyżeczki,
jajka 2 sztuki "M",
bułka pszenna do moczenia w wodzie 1 sztuka,
cebula 1 sztuka większa,
mąka pszenna 3 łyżki,
woda 1 litr,
podgrzybki suszone 5 dag zmielone,
liść laurowy 1 sztuka,
ziele angielskie 2 sztuki,
woda 1 szklanka + śmietana 12% 100 gram + mąka pszenna 2-3 łyżki + sól do smaku
Mielone mięso z wołowiny w misce dobrze ręką wyrobić na kleistą masę z jajkami, posiekaną cebulą, przyprawą do mięsa z wołowiny, pieprzem mielonym, przyprawą w płynie, bułką odciśniętą z wody, mąką pszenną.
Do urządzenia wlać olej, zwilżonymi dłońmi formować z części mięsa nie duże kotleciki i wkładać do misy, zamknąć pokrywę, program pieczenie 160 C, 50 minut, pierwszą część kotlecików smażyć na rumianko po 6 minut z każdej strony.
Usmażone wyjąć na talerz i powtórzyć z reszty mięsa kotleciki i też po 6 minut.
Do usmażonych dodać te pierwsze kotleciki, wlać wodę, zmielone podgrzybki suszone (mielę w młynku do kawy-przeznaczony do takich akcji), dodać ziele angielskie, liść laurowy, zamknąć pokrywę i gotować 20 minut.
Sól do smaku wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do kotlecików, gotować do końca programu, podawać z czym się lubi - kotleciki wołowe w sosie grzybowym są doskonałym dodatkiem do ziemniaków, kaszy, makaronu i na obiad i na kolację...........SMACZNEGO!!!
Mam przyjemność testować Multicooker Philips HD4713/40
"zobacz TUTAJ" z portalu TRND
"zobacz TUTAJ"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz