2.01.2024

kotleciki wołowe w sosie grzybowym w multicooker...

Składniki:
olej rzepakowy 7 łyżek, wołowina mielona 70 dag, przyprawa do wołowiny 1/2 opakowania, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, jajka 2 sztuki "M", bułka pszenna do moczenia w wodzie 1 sztuka, cebula 1 sztuka większa, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 litr, podgrzybki suszone 5 dag zmielone, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 2 sztuki, woda 1 szklanka + śmietana 12% 100 gram + mąka pszenna 2-3 łyżki + sól do smaku


Mielone mięso z wołowiny w misce dobrze ręką wyrobić na kleistą masę z jajkami, posiekaną cebulą, przyprawą do mięsa z wołowiny, pieprzem mielonym, przyprawą w płynie, bułką odciśniętą z wody, mąką pszenną.

Do urządzenia wlać olej, zwilżonymi dłońmi formować z części mięsa nie duże kotleciki i wkładać do misy, zamknąć pokrywę, program pieczenie 160 C, 50 minut, pierwszą część kotlecików smażyć na rumianko po 6 minut z każdej strony.

Usmażone wyjąć na talerz i powtórzyć z reszty mięsa kotleciki i też po 6 minut.

Do usmażonych dodać te pierwsze kotleciki, wlać wodę, zmielone podgrzybki suszone (mielę w młynku do kawy-przeznaczony do takich akcji), dodać ziele angielskie, liść laurowy, zamknąć pokrywę i gotować 20 minut.

Sól do smaku wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do kotlecików, gotować do końca programu, podawać z czym się lubi - kotleciki wołowe w sosie grzybowym są doskonałym dodatkiem do ziemniaków, kaszy, makaronu i na obiad i na kolację...........SMACZNEGO!!!

Mam przyjemność testować Multicooker Philips HD4713/40 "zobacz TUTAJ" z portalu TRND "zobacz TUTAJ"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!