Składniki:
świeża słonina bez skóry1 kg,
cebula 2 sztuki,
jabłko 1 sztuka,
ząbki czosnku 8 sztuk,
sól 1 łyżeczka płaska,
papryka ostra 3/4 łyżeczki,
majeranek 2 łyżki
Dobrej jakości świeża słonina powinna być do smalcu (kupuję na rynku od rzeźnika) i bez skóry.
Słoninę bardzo ostrym nożem cieniutko kroję w kosteczkę (prawie siekam) na desce.
Słoninę wsypuję do urządzenia na programie smażenie na 160C na 20 minut.
Gdy zaczyna się rumienić zmieniam na tym programie na 120C na 20 minut.
Wsypuję drobno pokrojoną w kostkę cebulę, jabłko, ząbki czosnku, sól, paprykę ostrą i wytapiam do końca programu, otwieram urządzenie i wsypuję majeranek (majeranek nie lubi większego smażenia bo robi się gorzki), mieszam i zostawiam do wystudzenia.
Potem przelać do miski i do lodówki, nam smakuje z kiszonym ogórkiem na pieczywie pszennym i razowym - Mam teraz idealny sposób na wytopienie domowego smalcu ze słoniny, nie mam pryskania z rondla czy przypalenia na dnie skwarków, z dodatkiem jabłka, cebuli, czosnku, majeranku jest lepszy na chlebek od nie jednej wędliny, i do tego jak pachnie.........SMACZNEGO!!!
Mam przyjemność testować Multicooker Philips HD4713/40
"zobacz TUTAJ" z portalu TRND
"zobacz TUTAJ"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz