Składniki:
podudzia kurczaka 6 sztuk średnie,
przyprawa do kurczaka 1 opakowanie,
olej rzepakowy 2 łyżki,
mąka pszenna 3 łyżki,
ziele angielskie 3 sztuki,
liście laurowe 1 sztuka,
włoszczyzna 1 pęczek,
pieczarki 10 sztuk średnie,
cebula 1 sztuka
woda 4 szklanki,
pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka płaska,
sól 2 łyżeczki
Świeże podudzia opłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym, natrzeć przyprawą do kurczaka i schować do lodówki na 3 godziny.
Do misy urządzenia wlać 2 łyżki oleju, włożyć podudzia obsypane mąką i na programie podsmażanie z każdej strony podsmażać po 10 minut, dodać ziele angielskie i liście laurowe.
Następnie wsypać pokrojone w małą kostkę włoszczyznę, pieczarki i cebulę pokrojoną na kawałki, wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową (nie porysować wnętrza miski) i podsmażać z 7 minut.
Następnie wlać wodę, wsypać sól, pieprz ziołowy, mielony czarny i jeszcze z 20 minut na programie duszenie, podawać z czym się lubi - podudzia z warzywami z multicookera są bardzo soczyste, delikatne, aromatyczne, do tego smakują doskonale na ciepły i lekki obiad.........SMACZNEGO!!!
Mam przyjemność testować Multicooker Philips HD4713/40
"zobacz TUTAJ" z portalu TRND
"zobacz TUTAJ"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz