Składniki:
olej rzepakowy 8 łyżek,
kiełbasa żywiecka 50 dag,
cebula 1 sztuka większa,
ząbki czosnku 4 sztuki,
sól 2 łyżeczki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
majeranek mielony 3/4 łyżeczki,
kiszona kapust 1,5 kg,
cukier 2 łyżki,
ziele angielskie 3 sztuki,
liście laurowe 1 sztuka,
koncentrat pomidorowy 100 gram,
przyprawa w płynie 2 łyżeczki,
woda 3 szklanki
Kupiłam pokrojoną w plasterki żywiecką i pokroiłam na kostkę, cebulę pokroić na kostkę, ząbki czosnku drobno posiekać, do misy urządzenia wlać olej, wsypać wszystkie pokrojone składniki, zamknąć i ustawić na pieczenie, 160 C, na 50 minut.
Po 10 minutach otworzyć pokrywę, wsypać przyprawy wszystkie, kapustę kiszoną (kupuję na ryneczku mniej kwaśną) drobniej pokrojoną, wlać wodę, dodać koncentrat i zamknąć, gotować dalej 20 minut.
Po tym czasie otworzyć i wszystko drewnianą łyżka lub silikonową wymieszać, temperaturę zmienić na 120 C, zamknąć i gotować do końca ustawionego czasu, gotowy przełożyć do garnka i w chłodnym miejscu zostawić, u mnie poza latem to balkon - multicooker Philips HD4713/40 sprawdzi się do ugotowania bigosu w szybkiej, nie tłustej wersji, i co najważniejsze, nie przypali się na dnie w trakcie gotowania, wystarczy z 3 razy przemieszać w ustawionym czasie gotowania..........SMACZNEGO!!!
Mam przyjemność testować Multicooker Philips HD4713/40
"zobacz TUTAJ" z portalu TRND
"zobacz TUTAJ"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz