22.12.2023

prosty, szybki bigosz kiełbaską z multicooker...

Składniki:
olej rzepakowy 8 łyżek, kiełbasa żywiecka 50 dag, cebula 1 sztuka większa, ząbki czosnku 4 sztuki, sól 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, majeranek mielony 3/4 łyżeczki, kiszona kapust 1,5 kg, cukier 2 łyżki, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, koncentrat pomidorowy 100 gram, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, woda 3 szklanki


Kupiłam pokrojoną w plasterki żywiecką i pokroiłam na kostkę, cebulę pokroić na kostkę, ząbki czosnku drobno posiekać, do misy urządzenia wlać olej, wsypać wszystkie pokrojone składniki, zamknąć i ustawić na pieczenie, 160 C, na 50 minut.

Po 10 minutach otworzyć pokrywę, wsypać przyprawy wszystkie, kapustę kiszoną (kupuję na ryneczku mniej kwaśną) drobniej pokrojoną, wlać wodę, dodać koncentrat i zamknąć, gotować dalej 20 minut.

Po tym czasie otworzyć i wszystko drewnianą łyżka lub silikonową wymieszać, temperaturę zmienić na 120 C, zamknąć i gotować do końca ustawionego czasu, gotowy przełożyć do garnka i w chłodnym miejscu zostawić, u mnie poza latem to balkon - multicooker Philips HD4713/40 sprawdzi się do ugotowania bigosu w szybkiej, nie tłustej wersji, i co najważniejsze, nie przypali się na dnie w trakcie gotowania, wystarczy z 3 razy przemieszać w ustawionym czasie gotowania..........SMACZNEGO!!!

Mam przyjemność testować Multicooker Philips HD4713/40 "zobacz TUTAJ" z portalu TRND "zobacz TUTAJ"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!