Składniki:
pieczarki 50 dag,
cebula 1 sztuka mniejsza,
masło 1 łyżka,
kucharek 1 łyżka,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
woda 4 szklanki,
śmietana 12% gęsta 100 gram,
mąka pszenna 2 łyżki,
natka pietruszki
mielona łopatka 1 kg,
jajka 2 sztuki "L",
cebula 1 sztuka większa,
bułka do moczenia 1 sztuka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżka,
sól 2 łyżeczki,
mąka do obtaczania - ile potrzeba,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
Świeże pieczarki obrać i w rozdrabniaczu je zmielić na tarczy do warzyw, w garnku na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę na złocisto, wsypać zmielone pieczarki, wymieszać i podsmażać.
Wsypać kucharka, pieprz mielony, sól, wlać wodę, dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną, mieszać rózgą do zagęszczenia sosu, na koniec wsypać posiekaną pietruszkę.
Mielone mięso dokładnie wyrobić z posiekaną cebulą, bułką odciśniętą z wody, pieprzem mielonym, solą, kucharkiem, jajkami na kleistą masę.
Formować okrągłe kotlety i obsypać je mąką, kłaść na gorący olej, delikatnie spłaszczyć i smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone nakryć pokrywką i na średnim ogniu dusić z 3 minuty, podawać z sosem lub na zimno do pieczywa - kotlety mielone z łopatki wieprzowej są idealne w połączeniu z sosem pieczarkowym, smakują z ziemniakami,kaszami, makaronem...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz