28.11.2023

w sosie pieczarkowym kotlety mielone z łopatki...

Składniki:
pieczarki 50 dag, cebula 1 sztuka mniejsza, masło 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 4 szklanki, śmietana 12% gęsta 100 gram, mąka pszenna 2 łyżki, natka pietruszki

mielona łopatka 1 kg, jajka 2 sztuki "L", cebula 1 sztuka większa, bułka do moczenia 1 sztuka, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, sól 2 łyżeczki, mąka do obtaczania - ile potrzeba, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba


Świeże pieczarki obrać i w rozdrabniaczu je zmielić na tarczy do warzyw, w garnku na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę na złocisto, wsypać zmielone pieczarki, wymieszać i podsmażać.

Wsypać kucharka, pieprz mielony, sól, wlać wodę, dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną, mieszać rózgą do zagęszczenia sosu, na koniec wsypać posiekaną pietruszkę.

Mielone mięso dokładnie wyrobić z posiekaną cebulą, bułką odciśniętą z wody, pieprzem mielonym, solą, kucharkiem, jajkami na kleistą masę.

Formować okrągłe kotlety i obsypać je mąką, kłaść na gorący olej, delikatnie spłaszczyć i smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone nakryć pokrywką i na średnim ogniu dusić z 3 minuty, podawać z sosem lub na zimno do pieczywa - kotlety mielone z łopatki wieprzowej są idealne w połączeniu z sosem pieczarkowym, smakują z ziemniakami,kaszami, makaronem...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!