Składniki:
kapusta biała 1 sztuka większa i nie za twarda główka,
cebula 2 sztuki + cukier 2 łyżeczki + papryka słodka + olej rzepakowy 5 łyżek,
ryż 3 szklanki,
mielona łopatka wieprzowa 70 dag,,
jajka 2 sztuki,
kucharek 3 łyżki,
sól 2 łyżeczki,
przyprawa do mięsa mielonego 1 opakowanie,
papryka ostra 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
woda 5 szklanek,
ziele angielskie 4 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
mąka pszenna 3 łyżki,
sok pomidorowy 1 litr + wywar z gołąbków,
śmietana 12% 100 gram
Z kapusty wyciąć ostrym nożem z czubkiem głąb, do wrzącej nie osolonej wody w dużym garnku wlać olej 4 łyżki (lepiej liście schodzą z główki), gotować na średnim ogniu i liście ściągać, z wystudzonych ścinać gruby nerw.
Cebulę pokrojoną w kostkę posypać cukrem, papryką i na oleju 5 łyżek podsmażać na złocisto, wystudzić.
W wodzie po gotowaniu kapusty ugotować ryż z 15 minut, wylać na durszlak i wsypać do większej miski.
Dodać zmieloną łopatkę, cebulę podsmażoną, kucharka, sól, jajka, paprykę ostrą, przyprawę do mielonego mięsa i wszystko dokładnie ręką wyrobić.
Na każdy liść nakładać porcję farszu (jeśli zostanie farsz to usmażyć kotleciki, ja takie zrobiłam) zawijać ciasno liście.
W szybkowarze rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać gołąbki, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar i gotować z 30 minut, najlepiej wieczorem i zostawić na noc do wystygnięcia, przy wyjmowaniu się rozlecą.
Wywar przelać do garnka, dodać sok pomidorowy, śmietanę, wsypać mąkę i mieszając rózgą zagotować do zagęszczenia sosu, zdjąć garnek z ognia - gołąbki z szybkowara to nasze najlepsze gołąbki, w różnych wersjach smakowych są zawsze zjadane ze smakiem...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz