23.11.2023

szybkowar - pyszne gołąbki z łopatki wieprzowej z ryżem..

Składniki:
kapusta biała 1 sztuka większa i nie za twarda główka, cebula 2 sztuki + cukier 2 łyżeczki + papryka słodka + olej rzepakowy 5 łyżek, ryż 3 szklanki, mielona łopatka wieprzowa 70 dag,, jajka 2 sztuki, kucharek 3 łyżki, sól 2 łyżeczki, przyprawa do mięsa mielonego 1 opakowanie, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 5 szklanek, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, mąka pszenna 3 łyżki, sok pomidorowy 1 litr + wywar z gołąbków, śmietana 12% 100 gram


Z kapusty wyciąć ostrym nożem z czubkiem głąb, do wrzącej nie osolonej wody w dużym garnku wlać olej 4 łyżki (lepiej liście schodzą z główki), gotować na średnim ogniu i liście ściągać, z wystudzonych ścinać gruby nerw.

Cebulę pokrojoną w kostkę posypać cukrem, papryką i na oleju 5 łyżek podsmażać na złocisto, wystudzić.

W wodzie po gotowaniu kapusty ugotować ryż z 15 minut, wylać na durszlak i wsypać do większej miski.

Dodać zmieloną łopatkę, cebulę podsmażoną, kucharka, sól, jajka, paprykę ostrą, przyprawę do mielonego mięsa i wszystko dokładnie ręką wyrobić.

Na każdy liść nakładać porcję farszu (jeśli zostanie farsz to usmażyć kotleciki, ja takie zrobiłam) zawijać ciasno liście.

W szybkowarze rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać gołąbki, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar i gotować z 30 minut, najlepiej wieczorem i zostawić na noc do wystygnięcia, przy wyjmowaniu się rozlecą.

Wywar przelać do garnka, dodać sok pomidorowy, śmietanę, wsypać mąkę i mieszając rózgą zagotować do zagęszczenia sosu, zdjąć garnek z ognia - gołąbki z szybkowara to nasze najlepsze gołąbki, w różnych wersjach smakowych są zawsze zjadane ze smakiem...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!