Składniki:
jabłka kwaskowate 2 kg + 1 pojemnik cukru
mąka tortowa 1,5 pojemnika,
mąka krupczatka 1,5 pojemnika,
kasza manna 2 pojemniki,
cukier 1 pojemnik,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kakao 3 łyżki,
palma 250 gram,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Do sypania użyłam pojemnik po jogurcie 200 ml= mąkę krupczatkę, pszenną, cukier, kakao, proszek do pieczenia wsypać do pojemnika i łyżką dokładnie wszystko przemieszać.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, do formy wsypać połowę suchej masy, na masie położyć kilka cieniutkich plasterków palmy.
Teraz wyłożyć razem z puszczonym sokiem jabłka starte na grubszych oczkach tarki i wymieszane z cukrem, delikatnie tylko z wierzchu jabłka wygładzić łyżką.
Na jabłka wysypać resztę ciasta, delikatnie bez ubijania wygładzić wierzch i położyć plastry palmy.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, w foremce szarlotkę dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sypana szarlotka dobra alternatywa dla szarlotki wyrabianej, w połączeniu z kakao jest nie tuzinkową szarlotką.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz