12.11.2023

sypana kakaowa szarlotka na szybko...

Składniki:
jabłka kwaskowate 2 kg + 1 pojemnik cukru

mąka tortowa 1,5 pojemnika, mąka krupczatka 1,5 pojemnika, kasza manna 2 pojemniki, cukier 1 pojemnik, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, palma 250 gram, cukier puder do posypania - ile potrzeba


Do sypania użyłam pojemnik po jogurcie 200 ml=  mąkę krupczatkę, pszenną, cukier, kakao, proszek do pieczenia wsypać do pojemnika i łyżką dokładnie wszystko przemieszać.

Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, do formy wsypać połowę suchej masy, na masie położyć kilka cieniutkich plasterków palmy.

Teraz wyłożyć razem z puszczonym sokiem jabłka starte na grubszych oczkach tarki i wymieszane z cukrem, delikatnie tylko z wierzchu jabłka wygładzić łyżką.

Na jabłka wysypać resztę ciasta, delikatnie bez ubijania wygładzić wierzch i położyć plastry palmy.

Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, w foremce szarlotkę dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sypana szarlotka dobra alternatywa dla szarlotki wyrabianej, w połączeniu z kakao jest nie tuzinkową szarlotką.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!