świeże drożdże 5 dag,
cukier 1 szklanka,
jajka 4 sztuki "M",
mleko 3,2% 1,5 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mąka tortowa 60 dag,
szczypta soli,
jabłka słodko-winne 5 sztuki większe,
cynamon - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = wszystko w podanej kolejności dodawać do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, dodać jajka, wlać mleko, olej, wsypać mąkę, szczyptę soli i nakryć miskę talerzem bez mieszania na 4 godziny na blacie kuchennym.
Następnie po 4 godzinach wymieszać szybko rózgą z 1 minutę.
Ciasto powinno mieć nie za gęstą konsystencję.
Piekarnik nagrzać na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka na środku ciasta.
Sok z cytryny wycisnąć i wlać do pudru cukru, dodać odrobinę wody gorącej i dokładnie wymieszać na nie za gęsty lukier, polać lukrem ciasto - bardzo proste, szybkie, łatwe ciasto drożdżowe bez wyrabiania tzw. "leniwe", smaku dodają jabłka z cynamonem..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz