19.09.2023

pyszne "leniwe" drożdżowe jabłkowo-cynamonowe...

Składniki:

świeże drożdże 5 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki "M", mleko 3,2% 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 60 dag, szczypta soli, jabłka słodko-winne 5 sztuki większe, cynamon - ile potrzeba

 

Składniki temperatura pokojowa = wszystko w podanej kolejności dodawać do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, dodać jajka, wlać mleko, olej, wsypać mąkę, szczyptę soli i nakryć miskę talerzem bez mieszania na 4 godziny na blacie kuchennym.

Następnie po 4 godzinach wymieszać szybko rózgą z 1 minutę.

Ciasto powinno mieć nie za gęstą konsystencję.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy, gęsto poukładać ósemki z obranych jabłek, posypać cynamonem.

Piekarnik nagrzać na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka na środku ciasta.

Sok z cytryny wycisnąć i wlać do pudru cukru, dodać odrobinę wody gorącej i dokładnie wymieszać na nie za gęsty lukier, polać lukrem ciasto - bardzo proste, szybkie, łatwe ciasto drożdżowe bez wyrabiania tzw. "leniwe", smaku dodają jabłka z cynamonem..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!