Składniki:
kapusta kiszona 1 kg,
olej rzepakowy 1 łyżka,
liść laurowy 2 sztuki
pieczarki 1 kg,
cebula 1 sztuka duża,
olej rzepakowy 7 łyżek,
pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
cukier 2 łyżki,
przyprawa w płynie 2 łyżki,
tarta bułka 3-4 łyżki
mąka tortowa 4 szklanki,
mleko 1/2 litra,
woda gazowana 2 szklanki,
olej rzepakowy 5 łyżek,
sól 1,5 łyżeczki,
jajka 3 sztuki "L"
tarta bułka - ile potrzeba
olej rzepakowy do posmarowania- ile potrzeba,
olej rzepakowy dom smażenia - ile potrzeba
-Kiszoną kapustę w niedużej ilości wody w garnku, dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego, liść laurowy i gotować do miękkości, nadmiar wody odlać.
Pieczarki i cebulę drobno posiekać i na oleju usmażyć na rumiano, dodać do kapusty kiszonej, do smaku dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie i wymieszać.
Wsypać tartą bułkę, wymieszać, farsz nie będzie za luźny.
Składniki do naleśników mikserem zmiksować, na patelni naleśnikarce 24 cm smażyć na złocisto z każdej strony.
Na każdy naleśnik nałożyć farsz, rozsmarować, boki założyć i zwinąć rulony.
Każdy rulon naleśnika posmarować pędzelkiem maczanym w oleju i obsypać ciut tartą bułką.
Na gorącym oleju zrumienić nie za mocno rulony z każdej strony i można zajadać - pyszne naleśniki-krokiety z kapustą kiszoną z pieczarkami, panierowane w małej ilości tłuszczu i bez jajka, najlepiej smakują z czerwonym barszczem do picia.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz