10.08.2023

naleśniki-krokiety z kapustą z pieczarkami...

Składniki:
kapusta kiszona 1 kg, olej rzepakowy 1 łyżka, liść laurowy 2 sztuki

pieczarki 1 kg, cebula 1 sztuka duża, olej rzepakowy 7 łyżek, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, przyprawa w płynie 2 łyżki, tarta bułka 3-4 łyżki

mąka tortowa 4 szklanki, mleko 1/2 litra, woda gazowana 2 szklanki, olej rzepakowy 5 łyżek, sól 1,5 łyżeczki, jajka 3 sztuki "L"

tarta bułka - ile potrzeba olej rzepakowy do posmarowania- ile potrzeba, olej rzepakowy dom smażenia - ile potrzeba


-Kiszoną kapustę w niedużej ilości wody w garnku, dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego, liść laurowy i gotować do miękkości, nadmiar wody odlać.

Pieczarki i cebulę drobno posiekać i na oleju usmażyć na rumiano, dodać do kapusty kiszonej, do smaku dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie i wymieszać.

Wsypać tartą bułkę, wymieszać, farsz nie będzie za luźny.

Składniki do naleśników mikserem zmiksować, na patelni naleśnikarce 24 cm smażyć na złocisto z każdej strony.

Na każdy naleśnik nałożyć farsz, rozsmarować, boki założyć i zwinąć rulony.

Każdy rulon naleśnika posmarować pędzelkiem maczanym w oleju i obsypać ciut tartą bułką.

Na gorącym oleju zrumienić nie za mocno rulony z każdej strony i można zajadać - pyszne naleśniki-krokiety z kapustą kiszoną z pieczarkami, panierowane w małej ilości tłuszczu i bez jajka, najlepiej smakują z czerwonym barszczem do picia.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!