Składniki:
bób świeży 1 kg,
boczek wędzony 20 dag,
cebula 1 sztuka większa,
ząbki czosnku 5 sztuk,
pieprz grubo mielony 1 łyżeczka,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
makaron świderki 250 gram,
serek topiony ziołowy 2 kostki,
przyprawa w płynie 1/2 łyżeczki,
oregano 3 szczypty,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
koperek 1 pęczek
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, po ugotowaniu odlać wodę ale zostawić około 1 szklanki - bób można obrać z łupinek, ale my lubimy z łupinką.
Boczek wędzony pokroić w kostkę i na patelni zrumienić, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, rozgnieciony czosnek, podsmażać z 3 minuty, raz zamieszać.
Do boczku wsypać bób z wodą, dodać masło, pieprz grubo mielony, paprykę ostrą i na średnim ogniu gotować z 5 minut.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, z ugotowanego makaronu odlać wodę ale zostawić wodę do powierzchni makaronu, dodać serek topiony ziołowy i mieszać do rozpuszczenia, do smaku dodać przyprawę w płynie, oregano, paprykę ostrą.
Makaron podawać z bobem, posypać koperkiem - bób z makaronem to bardzo sycące, pełnowartościowe danie obiadowe, jest szybko, łatwo i smacznie przygotowane........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz