Składniki:
mielone mięso z łopatki 1 kg,
jajka 3 sztuki "L",
ryż ugotowany 4 woreczki,
cebula 1 sztuka duża,
przyprawa do mięsa mielonego 1 opakowanie,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
koperek posiekany 1 pęczek,
papryka ostra 1łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
do pieczeni mąka pszenna 4 łyżki,
olej rzepakowy do posmarowania,
bułka tarta do obsypania 1 łyżka
Mielone mięso dokładnie wyrobić z ugotowanym ryżem, posiekanym koperkiem i cebulą, jajkiem, przyprawą do mięsa mielonego, papryką ostrą, pieprzem mielonym, odłożyć część mięsa na pieczeń do miski, dodać mąkę i jeszcze raz dokładnie wyrobić.
Foremka silikonowa 17 cm , posmarować olejem i obsypać tartą bułką.
Mięso włożyć do foremki dociskając do dna foremki, wygładzić wierzch pieczeni.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 45 minut, następnie na termoobiegu piec w 160C z 10 minut, dobrze pieczeń wystudzić.
Pieczeń postawić górą na talerzu, zdjąć foremkę i pokroić na porcje - czasami, gdy robię gołąbki to robię więcej farszu do pieczeni lu8b kotletów smażonych, pieczeń jest dobra z sosem np. pieczarkowym lub na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz