1.06.2023

pieczona pieczeń z farszu do gołąbków...

Składniki:
mielone mięso z łopatki 1 kg, jajka 3 sztuki "L", ryż ugotowany 4 woreczki, cebula 1 sztuka duża, przyprawa do mięsa mielonego 1 opakowanie, pieprz mielony 1 łyżeczka, koperek posiekany 1 pęczek, papryka ostra 1łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, do pieczeni mąka pszenna 4 łyżki, olej rzepakowy do posmarowania, bułka tarta do obsypania 1 łyżka


Mielone mięso dokładnie wyrobić z ugotowanym ryżem, posiekanym koperkiem i cebulą, jajkiem, przyprawą do mięsa mielonego, papryką ostrą, pieprzem mielonym, odłożyć część mięsa na pieczeń do miski, dodać mąkę i jeszcze raz dokładnie wyrobić.

Foremka silikonowa 17 cm , posmarować olejem i obsypać tartą bułką.

Mięso włożyć do foremki dociskając do dna foremki, wygładzić wierzch pieczeni.

Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 45 minut, następnie na termoobiegu piec w 160C z 10 minut, dobrze pieczeń wystudzić.

Pieczeń postawić górą na talerzu, zdjąć foremkę i pokroić na porcje - czasami, gdy robię gołąbki to robię więcej farszu do pieczeni lu8b kotletów smażonych, pieczeń jest dobra z sosem np. pieczarkowym lub na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!