Składniki:
łopatka bez kości pieczona w szybkowarze około 80 dag,
wywar z pieczenia łopatki z 2 szklanki,
cebula 2 sztuki średnie,
papryka 3 sztuki średnie,
ząbki czosnku 5 sztuk,
woda 6 szklanek,
sól, pieprz mielony do smaku,
śmietana 12% 100 gram,
woda 1 szklanka,
mąka pszenna 3-4 łyżki
W garnku na wywarze z pieczonej łopatki podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, posiekane ząbki czosnku z 10 min ut na średnim ogniu.
Upieczoną łopatkę w przyprawie do wieprzowiny w szybkowarze dobrze wystudzić, pokroić w kostkę, wsypać do garnka z podsmażoną papryką, wymieszać.
Wlać wodę, dodać do smaku soli i pieprz mielony, gotować na mniejszym ogniu z 10 minut.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, z wodą, wlać do gulaszu mieszając do zagęszczenia sosu, dodać posiekany koperek, podawać z czym się lubi, trochę gulaszu zostawiłam do placków ziemniaczanych na następny dzień - do gulaszu wykorzystałam wcześniej upieczoną łopatkę w szybkowarze, jedną porcję zostawiłam do pieczywa a drugą do tego gulaszu z wykorzystaniem wywaru z pieczenia, dodatki do gulaszu można dodać jakie się lubi............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz