27.05.2023

gulasz z pieczonej łopatki z papryką...

Składniki:
łopatka bez kości pieczona w szybkowarze około 80 dag, wywar z pieczenia łopatki z 2 szklanki, cebula 2 sztuki średnie, papryka 3 sztuki średnie, ząbki czosnku 5 sztuk, woda 6 szklanek, sól, pieprz mielony do smaku, śmietana 12% 100 gram, woda 1 szklanka, mąka pszenna 3-4 łyżki


W garnku na wywarze z pieczonej łopatki podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, posiekane ząbki czosnku z 10 min ut na średnim ogniu.

Upieczoną łopatkę w przyprawie do wieprzowiny w szybkowarze dobrze wystudzić, pokroić w kostkę, wsypać do garnka z podsmażoną papryką, wymieszać.

Wlać wodę, dodać do smaku soli i pieprz mielony, gotować na mniejszym ogniu z 10 minut.

Mąkę wymieszać ze śmietaną, z wodą, wlać do gulaszu mieszając do zagęszczenia sosu, dodać posiekany koperek, podawać z czym się lubi, trochę gulaszu zostawiłam do placków ziemniaczanych na następny dzień - do gulaszu wykorzystałam wcześniej upieczoną łopatkę w szybkowarze, jedną porcję zostawiłam do pieczywa a drugą do tego gulaszu z wykorzystaniem wywaru z pieczenia, dodatki do gulaszu można dodać jakie się lubi............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!