Składniki:
golonka wieprzowa świeża, jasna 3 sztuki większe,
przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
smalec 1 łyżka,
włoszczyzna rozdrobniona ,
woda 4 szklanki,
kapusta kiszona 1 kg,
papryka ostra 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
kminek mielony 1 łyżeczka,
liść laurowy 1 sztuka,
ziele angielskie 3 sztuki,
przyprawa w płynie 3 łyżki
Świeże golonki wieprzowe dobrej jakości opalić z włosia, usunąć błonki, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawa do wieprzowiny, schować do lodówki na kilka godzin.
W garnku szybkowara na smalcu zrumienić golonki z każdej strony.
Do golonek dodać rozdrobnioną włoszczyznę (miałam swoją młodą mrożoną), wlać wodę.
Zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 80 minut na średnim ogniu.
Po tym czasie jak spadnie ciśnienie w szybkowarze, otworzyć i dodać kiszoną kapustę (jeśli mocno kwaśna to z 2 razy przepłukać zimną wodą przed dodaniem), dodać paprykę ostrą i słodką, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę w płynie i kminek mielony, wymieszać z golonkami, zamknąć szybkowar i gotować jeszcze po zasyczeniu 30 minut - golonki wieprzowe bardzo lubimy zwłaszcza w chłodne, jesienno-zimowe dni, przygotowane w szybkowarze są szybciej gotowe, kruche,soczyste...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz