18.11.2022

szybkowar- kruche golonki wieprzowe z kapustą kiszoną...

Składniki:
golonka wieprzowa świeża, jasna 3 sztuki większe, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, smalec 1 łyżka, włoszczyzna rozdrobniona , woda 4 szklanki, kapusta kiszona 1 kg, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, kminek mielony 1 łyżeczka, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, przyprawa w płynie 3 łyżki


Świeże golonki wieprzowe dobrej jakości opalić z włosia, usunąć błonki, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawa do wieprzowiny, schować do lodówki na kilka godzin.

W garnku szybkowara na smalcu zrumienić golonki z każdej strony.

Do golonek dodać rozdrobnioną włoszczyznę (miałam swoją młodą mrożoną), wlać wodę.

Zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 80 minut na średnim ogniu.

Po tym czasie jak spadnie ciśnienie w szybkowarze, otworzyć i dodać kiszoną kapustę (jeśli mocno kwaśna to z 2 razy przepłukać zimną wodą przed dodaniem), dodać paprykę ostrą i słodką, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę w płynie i kminek mielony, wymieszać z golonkami, zamknąć szybkowar i gotować jeszcze po zasyczeniu 30 minut - golonki wieprzowe bardzo lubimy zwłaszcza w chłodne, jesienno-zimowe dni, przygotowane w szybkowarze są szybciej gotowe, kruche,soczyste...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!