Składniki:
kurczak z rosołu 1/2 sztuki,
włoszczyzna z rosołu 1 pęczek,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
rosół 5 szklanek,
mąka pszenna 2 łyżki + jajka 1 sztuka + śmietana 12% 100 gram
buraczki 1 kg,
cebula 1 sztuka większa,
smalec 2 łyżki,
cukier 4 łyżki,
sól 1 łyżka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
ocet winny 3 łyżki,
mąka pszenna 2 łyżki
ziemniaki 1,5 kg,
mąka około 1-1,5 szklanki,
jajka 1 sztuka,
sól 2 łyżeczki
woda 3 litry + 1 łyżka soli do gotowania
Wyjąć kurczaka z rosołu, obrać mięsko z kości bez tłustych kawałków, skóry, wsypać do garnuszka, dodać posiekane bardzo drobno warzywa, wlać rosół i zagotować, doprawić pieprzem mielonym, mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną i wlać do potrawki, mieszać do zagęszczenia sosu.
Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać do podsmażonej na smalcu pokrojonej w kostkę cebuli, dodać cukier, sól, pieprz, ocet winny i doprowadzić do zagotowania.
Następnie wsypać mąkę i szybko mieszać dużą łyżką z 1/2 minuty, zdjąć z ognia.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, w misce wygładzić wierzch, zaznaczyć nożem na 4 części, jedną wyjąć i wsypać mąkę w puste miejsce, dodać 1 jajko, sól i wyrobić ciasto, na podsypanym blacie mąką odkrawać porcje ciasta, formować wałek i kroić na kopytka, wrzucać do wrzątku z solą.
Po wypłynięciu na wierzch gotować z 2 minuty na średnim ogniu, wyjmować cedzakiem na talerz - doskonały sposób na wykorzystanie kurczaka z rosołu razem z włoszczyzną, potrawkę można podawać z czym się lubi..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz