10.11.2022

kopytka z potrawką z kurczaka i buraczkami...

Składniki:
kurczak z rosołu 1/2 sztuki, włoszczyzna z rosołu 1 pęczek, pieprz mielony 1 łyżeczka, rosół 5 szklanek, mąka pszenna 2 łyżki + jajka 1 sztuka + śmietana 12% 100 gram

buraczki 1 kg, cebula 1 sztuka większa, smalec 2 łyżki, cukier 4 łyżki, sól 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet winny 3 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki

ziemniaki 1,5 kg, mąka około 1-1,5 szklanki, jajka 1 sztuka, sól 2 łyżeczki woda 3 litry + 1 łyżka soli do gotowania


Wyjąć kurczaka z rosołu, obrać mięsko z kości bez tłustych kawałków, skóry, wsypać do garnuszka, dodać posiekane bardzo drobno warzywa, wlać rosół i zagotować, doprawić pieprzem mielonym, mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną i wlać do potrawki, mieszać do zagęszczenia sosu.

Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać do podsmażonej na smalcu pokrojonej w kostkę cebuli, dodać cukier, sól, pieprz, ocet winny i doprowadzić do zagotowania.

Następnie wsypać mąkę i szybko mieszać dużą łyżką z 1/2 minuty, zdjąć z ognia.

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, w misce wygładzić wierzch, zaznaczyć nożem na 4 części, jedną wyjąć i wsypać mąkę w puste miejsce, dodać 1 jajko, sól i wyrobić ciasto, na podsypanym blacie mąką odkrawać porcje ciasta, formować wałek i kroić na kopytka, wrzucać do wrzątku z solą.

Po wypłynięciu na wierzch gotować z 2 minuty na średnim ogniu, wyjmować cedzakiem na talerz - doskonały sposób na wykorzystanie kurczaka z rosołu razem z włoszczyzną, potrawkę można podawać z czym się lubi..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!