Składniki:
pstrąg świeży 2 sztuki większe,
cytryna 1 sztuka,
papryka ostra 2 łyżeczki
masło klarowane 4 łyżki,
cebula 1 sztuka średnia,
ząbki czosnku 4 sztuki,
sól 1 łyżeczka,
koperek suszony 2 łyżeczki,
tymianek 2 łyżeczki,
papryka słodka 2 łyżeczki
Na maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną cebulę, ząbki czosnku, sól, suszony koperek, tymianek, paprykę słodką, wystudzić.
Pstrągi świeże już wypatroszone i bez łusek opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pstrągi z każdej strony naciąć skośnie skórę i dobrze natrzeć sokiem z cytryny.
Do pstrągów nałożyć marynatę ziołową.
Forma z papierem do pieczenia, pstrągi ułożyć w formie, wierzch posmarować resztą marynaty, posypać ostrą papryką i piec w nagrzanym piekarniku na 180C na termoobiegu około 30-35 minut, podawać z czym się lubi - świeży pstrąg jest bardzo smaczny, delikatny, soczysty, marynata ziołowa nadaje rybie ciekawego smaku........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz