28.10.2022

pstrąg pieczony w marynacie ziołowej...

Składniki:
pstrąg świeży 2 sztuki większe, cytryna 1 sztuka, papryka ostra 2 łyżeczki

masło klarowane 4 łyżki, cebula 1 sztuka średnia, ząbki czosnku 4 sztuki, sól 1 łyżeczka, koperek suszony 2 łyżeczki, tymianek 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżeczki


Na maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną cebulę, ząbki czosnku, sól, suszony koperek, tymianek, paprykę słodką, wystudzić.

Pstrągi świeże już wypatroszone i bez łusek opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.

Pstrągi z każdej strony naciąć skośnie skórę i dobrze natrzeć sokiem z cytryny.

Do pstrągów nałożyć marynatę ziołową.

Forma z papierem do pieczenia, pstrągi ułożyć w formie, wierzch posmarować resztą marynaty, posypać ostrą papryką i piec w nagrzanym piekarniku na 180C na termoobiegu około 30-35 minut, podawać z czym się lubi - świeży pstrąg jest bardzo smaczny, delikatny, soczysty, marynata ziołowa nadaje rybie ciekawego smaku........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!