Składniki:
kasza manna 10 łyżek + woda zimna 1 szklanka,
mleko 1 litr,
cukier 1 łyżka,
sól 3/4 łyżeczki,
masło 1 łyżka
wiśnie 1 kg,
woda 2,5 litra,
cukier 1 szklanka,
cynamon 3/4 łyżeczki
Kaszę manną wsypać do miski i wlać wodę, wymieszać - kasza nie ma gródek po dodaniu do mleka.
Mleko z masłem, solą, cukrem zagotować i wlać kaszę stale mieszając, gotować mieszając z 2 minuty.
Kaszę zdjąć z ognia, nakryć talerzem garnek - nie ma kożucha po wystudzeniu.
Wiśnie opłukać i wydrylować w drylownicy, wsypać do garnka i wlać wodę, wsypać cukier i cynamon, gotować z 5 minut na średnim ogniu, zostawić do wystygnięcia, podawać z porcją kaszy manny - najlepszy deser na upalne, letnie dni i nie tylko, kasza manna z owocami różnymi to moje ukochane smaki dzieciństwa..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz