10.07.2022

pyszna kasza manna z wiśniami...

Składniki:
kasza manna 10 łyżek + woda zimna 1 szklanka, mleko 1 litr, cukier 1 łyżka, sól 3/4 łyżeczki, masło 1 łyżka

wiśnie 1 kg, woda 2,5 litra, cukier 1 szklanka, cynamon 3/4 łyżeczki


Kaszę manną wsypać do miski i wlać wodę, wymieszać - kasza nie ma gródek po dodaniu do mleka.

Mleko z masłem, solą, cukrem zagotować i wlać kaszę stale mieszając, gotować mieszając z 2 minuty.

Kaszę zdjąć z ognia, nakryć talerzem garnek - nie ma kożucha po wystudzeniu.

Wiśnie opłukać i wydrylować w drylownicy, wsypać do garnka i wlać wodę, wsypać cukier i cynamon, gotować z 5 minut na średnim ogniu, zostawić do wystygnięcia, podawać z porcją kaszy manny - najlepszy deser na upalne, letnie dni i nie tylko, kasza manna z owocami różnymi to moje ukochane smaki dzieciństwa..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!