Składniki:
groch łuskany 1 opakowanie 400 gram,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
ziemniaki 8 sztuk średnie,
ziele angielskie 4 sztuki,
ziarna jałowca 8 sztuk,
liście laurowe 2 sztuki,
woda 4 litry
smalec 2 łyżki,
cebula 1 sztuka większa,
ząbki czosnku 8 sztuk,
kiełbasa śląska 6 sztuk,
pieprz mielony 2 łyżeczki,
sól 2 łyżki,
majeranek 4 łyżki
Groch łuskany opłukać i zalać wodą zimną, moczyć całą noc.
Do garnka wlać wodę, wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, wsypać ziele angielskie, ziele jałowca, liść laurowy i zagotować.
Do gotującego się wywaru wlać wymoczony groch i gotować na średnim ogniu z 40 minut.
Cebulę i ząbki czosnku drobno pokroić i zeszklić na smalcu, kiełbasę obrać z flaka, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i usmażyć, dodać do zupy, gotować z 5 minut.
Na koniec wsypać majeranek, pieprz mielony, sól do smaku, wymieszać i zdjąć z ognia.
Grochówka najlepiej smakuje po kilku godzinach od gotowania i z pieczywem - pyszna zupa grochówka z usmażoną kiełbasą z cebulą i dużo majeranku, zupa jest rozgrzewająca, sycąca........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz