29.07.2022

pyszna grochówka z kiełbasą...

Składniki:
groch łuskany 1 opakowanie 400 gram, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 8 sztuk średnie, ziele angielskie 4 sztuki, ziarna jałowca 8 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, woda 4 litry

smalec 2 łyżki, cebula 1 sztuka większa, ząbki czosnku 8 sztuk, kiełbasa śląska 6 sztuk, pieprz mielony 2 łyżeczki, sól 2 łyżki, majeranek 4 łyżki


Groch łuskany opłukać i zalać wodą zimną, moczyć całą noc.

Do garnka wlać wodę, wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, wsypać ziele angielskie, ziele jałowca, liść laurowy i zagotować.

Do gotującego się wywaru wlać wymoczony groch i gotować na średnim ogniu z 40 minut.

Cebulę i ząbki czosnku drobno pokroić i zeszklić na smalcu, kiełbasę obrać z flaka, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i usmażyć, dodać do zupy, gotować z 5 minut.

Na koniec wsypać majeranek, pieprz mielony, sól do smaku, wymieszać i zdjąć z ognia.

Grochówka najlepiej smakuje po kilku godzinach od gotowania i z pieczywem - pyszna zupa grochówka z usmażoną kiełbasą z cebulą i dużo majeranku, zupa jest rozgrzewająca, sycąca........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!