Składniki:
kapusta włoska 1 główka większa,
mielona łopatka 60 dag,
ryż ugotowany 3 woreczki,
koperek 1 pęczek,
kucharek 3 łyżki,
pieprz mielony czarny 1,5 łyżeczki,
śmietana 18% gęsta 100 gram,
jajka 2 sztuki "M",
woda 1,5 litra,
przyprawa w płynie 2 łyżki,
mąka pszenna 3 łyżki + koncentrat pomidorowy 100 gram
Z włoskiej kapusty (główka powinna być nie za twarda) wyciąć głąb, kapustę włożyć do gotującej się wody z olejem (łatwiej liście schodzą z główki), z 4 minuty gotować na średnim ogniu i zacząć ściągać liście, z wystudzonych liści ostrym nożykiem ścinać gruby nerw.
Do miski wsypać ugotowany ryż w nie solonej wodzie po sparzeniu kapusty, mieloną łopatkę, posiekany koperek, kucharka, pieprz mielony, jajka i gęstą śmietanę, wszystko dokładnie ręką wyrobić.
Na każdy liść nakładać porcję nadzienia i zawijać ciasno (jeśli nadzienie zostanie, można usmażyć po dodaniu tartej bułki kotlety smaczne).
Na dno szybkowara rozłożyć sitko (gołąbki się nie przypalą), na sitku układać gołąbki.
Na koniec wsypać ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę i skropić przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 35 minut, gołąbki w szybkowarze wystudzić, zimne wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, wsypać mąkę, koncentrat pomidorowy i mieszając rózgą zagotować do zagęstnienia sosu - z włoskiej kapusty gołąbki są smaczne, kapusta włoska pasuje do mięsa z mielonej łopatki a dodatek śmietany nadaje delikatności, my lubimy więcej ryżu i mniej mięsa w nadzieniu, w szybkowarze są szybko gotowe.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz