Składniki:
skrzydełka kurczaka 1,5 kg,
mąka ziemniaczana 1 szklanka,
mąka krupczatka 1 szklanka,
papryka ostra 2 łyżeczki,
papryka słodka 2 łyżeczki,
czosnek granulowany 2 łyżeczki,
sól 3 łyżeczki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
woda 1 szklanka
Świeże skrzydełka kurczaka opłukać pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym, ze skrzydełek końcówki tzw. lotki - można je zamrozić i wykorzystać do zupy.
Skrzydełka w misce dobrze wymieszać z mąką ziemniaczaną i krupczatką.
Wymieszać paprykę ostrą, słodką, sól, czosnek granulowany, wsypać do skrzydełek i wymieszać.
W garnku rozgrzać olej rzepakowy i włożyć skrzydełka i z każdej strony mocno zrumienić na średnim ogniu.
Wodą polać skrzydełka, garnek przykryć i na mniejszym ogniu dusić do miękkości skrzydełek z 40 minut, podawać na ciepło lub na zimno - bardzo smaczne, soczyste, kruche skrzydełka kurczaka, nie są mocno smażone i są mniej ciężkostrawne i lżejsze na żołądek.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz