Składniki:
włoszczyzna młoda 1 pęczek,
kalafior młody 1 mały,
kalarepa młoda 1 duża,
młoda kapusta nie duża 1 ćwiartka ,
ziemniaki młode 6 sztuk,
woda 3 litry,
ziele angielskie 3 sztuki,
liście laurowe 1 sztuka,
pieprz ziołowy 2 łyżeczki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
sól 2 łyżki,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
masło 100 gram,
mleko 3.2% 1/2 litra
Pęczek młodej włoszczyzny dobrze opłukać pod zimną wodą, zwłaszcza liście sera, pietruszki i pora, kalafior opłukać, ziemniaki i kalarepę obrać i opłukać, kapustę młodą opłukać i drobno pokroić.
Do garnka wsypać pokrojone drobno młode marchewki, pietruszki, seler, kalarepę, kalafior, ziemniaki.
Wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe i po zagotowaniu gotować z 20 minut na średnim ogniu.
Dodać masło i liście selera, pietruszki rozdrobnione w rozdrabniaczu, dodać pieprz ziołowy, paprykę ostrą, sól, pieprz mielony i gotować z 3 minuty.
Na koniec wlać mleko i tylko doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia, garnek z zupą zostawić do przestudzenia na letnią - szybka, łatwa, pyszna zupa z młodych warzyw, jest na maśle i z dodatkiem mleka, bez mięsa, bez mąki, najlepiej smakuje letnia.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz