25.06.2022

pyszna zupa z młodych warzyw na maśle i z mlekiem...

Składniki:
włoszczyzna młoda 1 pęczek, kalafior młody 1 mały, kalarepa młoda 1 duża, młoda kapusta nie duża 1 ćwiartka , ziemniaki młode 6 sztuk, woda 3 litry, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, sól 2 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, masło 100 gram, mleko 3.2% 1/2 litra


Pęczek młodej włoszczyzny dobrze opłukać pod zimną wodą, zwłaszcza liście sera, pietruszki i pora, kalafior opłukać, ziemniaki i kalarepę obrać i opłukać, kapustę młodą opłukać i drobno pokroić.

Do garnka wsypać pokrojone drobno młode marchewki, pietruszki, seler, kalarepę, kalafior, ziemniaki.

Wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe i po zagotowaniu gotować z 20 minut na średnim ogniu.

Dodać masło i liście selera, pietruszki rozdrobnione w rozdrabniaczu, dodać pieprz ziołowy, paprykę ostrą, sól, pieprz mielony i gotować z 3 minuty.

Na koniec wlać mleko i tylko doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia, garnek z zupą zostawić do przestudzenia na letnią - szybka, łatwa, pyszna zupa z młodych warzyw, jest na maśle i z dodatkiem mleka, bez mięsa, bez mąki, najlepiej smakuje letnia.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!