Składniki:
fasola biała perłowa 35 dag,
fasola czerwona 25 dag,
woda 1,5 litra,
ziele angielskie 4 sztuki,
liść laurowy 2 sztuki,
kostka rosołowa 2 sztuki
włoszczyzna 1/2 pęczka,
woda 2 litry,
ziemniaki 6 sztuk,
sól 2 łyżeczki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
czosnek granulowany 2 łyżeczki,
kiełbasa śląska 4 sztuki,
majeranek 2 łyżki
Fasolę białą i czerwoną zalać zimną wodą i moczyć całą noc, przed gotowaniem wodę z moczenia wylać, wsypać fasole do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, wlać 1,5 litra wody, po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 40 minut.
Rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę zalać wodą 2 litry, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, sól i gotować z 20 minut.
Do wywaru wlać ugotowaną fasolę, dodać kiełbaski śląskie, paprykę ostrą, czosnek granulowany i gotować z 10 minut, na koniec wsypać majeranek, przed podaniem kiełbaski pokroić na porcje - zupa z kolorowej fasoli jest bardzo pożywna, smaczna, rozgrzewająca, z dodatkiem kiełbasy idealny syty obiad.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz