22.05.2022

pożywna zupa z kolorowej fasoli z kiełbasą...

Składniki:
fasola biała perłowa 35 dag, fasola czerwona 25 dag, woda 1,5 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki

włoszczyzna 1/2 pęczka, woda 2 litry, ziemniaki 6 sztuk, sól 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, czosnek granulowany 2 łyżeczki, kiełbasa śląska 4 sztuki, majeranek 2 łyżki


Fasolę białą i czerwoną zalać zimną wodą i moczyć całą noc, przed gotowaniem wodę z moczenia wylać, wsypać fasole do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, wlać 1,5 litra wody, po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 40 minut.

Rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę zalać wodą 2 litry, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, sól i gotować z 20 minut.

Do wywaru wlać ugotowaną fasolę, dodać kiełbaski śląskie, paprykę ostrą, czosnek granulowany i gotować z 10 minut, na koniec wsypać majeranek, przed podaniem kiełbaski pokroić na porcje - zupa z kolorowej fasoli jest bardzo pożywna, smaczna, rozgrzewająca, z dodatkiem kiełbasy idealny syty obiad.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!