Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kakao 4 łyżki,
jajka 2 sztuki "L",
palma 200 gram miękka
jajka 4 sztuki "L",
cukier 1 szklanka,
twaróg śmietankowy tłusty 1 kg,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 4 łyżki,
aromat waniliowy 1 /2 łyżeczki,
palma 5 dag stopiona
czekolada gorzka 200 gram,
śmietana 18% 100 gram,
orzeszki ziemne rozdrobnione 1 szklanka
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wsypać kakao, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, miękką palmę i mikserem wyrobić miękkie zwarte ciasto.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy wylepić 3.4 ciasta, ponakłuwać widelcem , resztę ciasta do woreczka i wszystko do lodówki.
Do pojemnika dać cukier, żółtka (białka do piany) i mikserem utrzeć do białości z 3 minuty, dodać twaróg śmietankowy tłusty (nie trzeba mielić w maszynce), budyń waniliowy, kaszę manną , wlać aromat waniliowy i stopiony i wystudzony tłuszcz i połączyć składniki.
Z białek ze szczyptą soli ubić na sztywno pianę i dodać do masy serowej, mikserem wmieszać w masę na wolnych obrotach.
Wyjąć z lodówki formę i ciasto w woreczku, na spód ciasta wyłożyć masę serową.
Wygładzić wierzch, ciasto w woreczku pokruszyć i posypać masę serową, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, w formie sernik dobrze wystudzić, zimny przełożyć na talerz.
Czekoladę w garnuszku stopić, dodać śmietanę, wymieszać i od razu polać polewą sernik, posypać rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi - ten sernik jest po prostu obłędny w smaku, jest zwarty ale i wilgotny, sód ciasta i jest miękki a kruszonka chrupiąca i z miękką polewą czekoladową.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz