16.04.2022

pyszny sernik pieczony dwukolorowy...

Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 4 łyżki, jajka 2 sztuki "L", palma 200 gram miękka

jajka 4 sztuki "L", cukier 1 szklanka, twaróg śmietankowy tłusty 1 kg, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 4 łyżki, aromat waniliowy 1 /2 łyżeczki, palma 5 dag stopiona

czekolada gorzka 200 gram, śmietana 18% 100 gram, orzeszki ziemne rozdrobnione 1 szklanka


Składniki temperatura pokojowa=
do pojemnika wsypać kakao, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, miękką palmę i mikserem wyrobić miękkie zwarte ciasto.

Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy wylepić 3.4 ciasta, ponakłuwać widelcem , resztę ciasta do woreczka i wszystko do lodówki.

Do pojemnika dać cukier, żółtka (białka do piany) i mikserem utrzeć do białości z 3 minuty, dodać twaróg śmietankowy tłusty (nie trzeba mielić w maszynce), budyń waniliowy, kaszę manną , wlać aromat waniliowy i stopiony i wystudzony tłuszcz i połączyć składniki.

Z białek ze szczyptą soli ubić na sztywno pianę i dodać do masy serowej, mikserem wmieszać w masę na wolnych obrotach.

Wyjąć z lodówki formę i ciasto w woreczku, na spód ciasta wyłożyć masę serową.

Wygładzić wierzch, ciasto w woreczku pokruszyć i posypać masę serową, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, w formie sernik dobrze wystudzić, zimny przełożyć na talerz.

Czekoladę w garnuszku stopić, dodać śmietanę, wymieszać i od razu polać polewą sernik, posypać rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi - ten sernik jest po prostu obłędny w smaku, jest zwarty ale i wilgotny, sód ciasta i jest miękki a kruszonka chrupiąca i z miękką polewą czekoladową.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!